dikkat eksikliği

DIKKAT EKSIKLIĞI ÜZERINE ETKILERI

Avustralya’nın Sydney kentindeki Kraliyet Kadın Hastanesi Doğal Terapiler Araştırma Birimi’nde Birleşik Krallık’taki King’s College London Psikiyatri Enstitüsü işbirliği ile yürütülen bir araştırma, Dikkat Eksikliği Bozukluğu (ADHD) semptomlarındaki önemli iyileşmeleri göstermektedir. ADHD, çocuklukta gelişen bir bozukluktur ve dikkat düzensizliği, hiperaktivite gibi sorunlar ile nitelenir.
ADHD’de seçimlerin iyileştirilmesi, uyarıcı ilaç tedavisinin yönetimidir. Bununla beraber yan etkiler de bulunmaktadır. Uyarıcıların beyin gelişimi üzerindeki uzun dönemli etkileri bilinmemektedir ve birkaç yıl sonra azalan sınırlı etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenlerle ebeveynler, ilaçla olmayan tedavileri tercih etmekte ve ilaç dışı tedavi seçenekleri konusunda etkin alternatifler üzerinde araştırmalar devam etmektedir.
4 ila 12 yaşları arasında ADHD sorunu bulunan 26 çocuk, kendi olağan tedavilerinin yanı sıra (örneğin bazıları uyarıcı ilaç tedavisi içindeydi.) Sahaja Yoga ile 6 hafta süresince tedavi edilmişler ve daha sonra bekleme listesinde bulunup herhangi bir tedavi almayan kontrol grubuyla karşılaştırılmışlardır.
Meditasyon yapmayı öğrenen ADHD sorunu bulunan çocuklar, bekleme listesindeki kontrol grubuna kıyasla, temel hiperaktivite, düşüncesizlik ve dikkatsizlik semptomlarında önemli ölçüde düşüş göstermiştir.

Diğer ikincil faydalar, çocuk ile ebeveynleri arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve çocuğun kendine olan güveninin artmasıdır.


Semptomların bu şekilde azaltılması, ilaç kullanan ve kullanmayan hastalarda eşit düzeyde gözlenmiştir.


Ayrıca, uyarıcı medikasyonla tedavi edilen çocukların % 50’sinden fazlası, ya uyarıcı ilaç almayı bırakmış ya da bu oranı azaltmış; yine de semptomları iyileşme kaydetmiştir.

Çocuklar, evdeki ve okuldaki davranışlarını geliştirmiştir.

 


Bu öncü çalışma, Meditasyonun, ADHD sorunu bulunan hastalar için ilaç kullanımı öngörmeyen bir tedavi şekli olduğunu ve bu nedenle de daha fazla araştırılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Referans:
Harrison, L., Rubia, K., Manocha, R. (2003) Dikkat Eksikliği Bozukluğu Olan Çocuklar için bir Aile Tedavi Programı olarak Sahaja Yoga Meditasyonu. Klinik çocuk Psikolojisi ve Psikiyatrisi, 9 (4), 479-497.

Bir cevap yazın